Pun mesec nad Beogradom

Neću pričati o vampirima, prosto je pun mesec. Samo toliko. Nikad o njemu nisam razmišljao. Prijateljica na Twitteru baš reče kako ju je mesec razbudio, to je bio prvi trenutak kada sam uopšte pomislio, onda sam i video dotičnog. Onda je koleginica danas rekla kako eto nije spavala, jer je pun mesec…

Pun mesec i gravitacija

Prošlo mi je kroz glavu da i ja nisam mogao da zaspim do kasno u noć poslednjih par dana. Nisam razmišljao da je u pitanju pun mesec. Ako me boli glava boli me, ako mi je visok pritisak visok je. Uvek mi je bilo smešno kada ljudi za neke probleme okrivljuju promenu vremena, nizak pritisak, pun mesec. Više nisam siguran. Ako uzmemo za primer da me nikada pun mesec nije mogao omesti, a imao sam preko 100 kilograma poslednjih godina koliko se sećam, a razlog problema sa mesecom jeste njegova gravitacija, da li je onda moguće da mesec na mene sada utiče jače ako sam mršaviji? Iskreno nije ni bitno. Bilo mi je super danas kada sam uopšte u svojim kombinacijama u glavi došao do cele te kompletne kombinacije.

Novi raspored

Uspeo sam da uklopim paralelno čitanje, u sklopu nekog plana da malo radim na sebi, shvatio sam da sam toliko prikupio literature u poslednje vreme, da sam prešao u jedan poseban sistem, kao hrčak; skupljam, skupljam, skupljam. A ne čitam. Onda sam shvatio da moram da odvojim malo tog vremena i za korišćenje istog. Sada je problem od čega početi i kako čitati. Počeo sam nekoliko, pa koja me odvede kuda. Jednom ću i da objavim spisak svih tih knjiga, kako biste nešto pročitali a i da malo prođemo kroz proceduru elektronske trgovine i naručivanja stvari iz inostranstva, ko nije već to uradio, savršeno je iskustvo, naročito kad stigne kod nas u poštu. Ali o tom po tom (kako li se ovo piše?).

I tako super mi je što sam našao u toj jednoj knjizi, opet je motivaciona, više je tržištno orijentisana “how to sell your way trough life” – Napoleon Hill, kako postoji (generalno, nevezano za prodaju) samo 2 vrste slabosti. Pogađate koje su?

 1. Prokrastinacija
 2. Strah

Onda me to tako ošamuti kad nađem u knjizi nešto što stalno pronalazim i provaljujem inače. Dalje je sve bajka jer se stalno pojavljuje broj sedam. Kada se strah razbije na šest osnovnih strahova dobijete:

Sedam osnovnih slabosti

 1. Prokrastinacija
 2. Strah od siromaštva
 3. Strah od kritike
 4. Strah od bolesti
 5. Strah od gubitka ljubavi
 6. Strah od starosti
 7. Strah od smrti

I eto tih sedam. Super je imati ih ispred sebe, kada bih morao iz glave da ih navedem možda ne bih uspeo. To su sedam glavnih slabosti, interesantno je da je prokrastinacija sasvim lepo pronašla mesto na listi. Onda se dođe do liste

Sedam osnovih pozitivnih emocija

 1. Seksualno uzbuđenje (najjača emocija i na vrhu liste)
 2. Ljubav
 3. Nada
 4. Vera
 5. Entuzijazam
 6. Optimizam
 7. Lojalnost

I konačno relativno suprotna lista

Sedam osnovnih negativnih emocija

 1. Bes
 2. Strah
 3. Pohlepa
 4. Ljubomora
 5. Osveta (osvetoljubivost)
 6. Mržnja
 7. Sujeverje

Radim kao što rekoh u prethodnom tekstu na tom da definišem “šta je to najgore što može da ti se desi”. I tako naiđem na ovakav dragulj. Ideja mi je da motivišem ljude da promene sebe, da pozitivno gledaju na svoj život, da ne čekaju “pravi trenutak” nego da počnu odmah, da svi mogu od toga da imaju koristi, i njihovi nadređeni, i njihove kompanije, i njihova porodica, oni sami, svi… Interesantno je da mi kombinatorikom ovih pojmova zapravo pada na pamet jako mnogo vrhunskih kombinacija kojima bih mogao da neku priču sastavim nekome kako bih ga ubedio da krene sa promenom.

I onda se zaustavim. Ne želim nikoga da ubedim. Često sam video prodavce koji toliko ubeđuju kupca da nešto kupi da ovaj kupi ne zato što veruje u ono što prodavac priča već samo da bi uspeo da prodavac prestane da govori. Da okonča agoniju. Želim da sami krenete, a mislim da dobra kombinacija onih gore stavki može i motivisati.

Eto, toliko od mene, hteo sam to da podelim sa vama, makar malo. Koje slabosti i emocije su dominantne kod vas? Eto teme za vikend za lično ispitivanje i za diskusiju.


• Prethodni tekst: Finalno ogoljavanje

• Sledeći tekst: Prave stvari

Jedan komentar na “Pun mesec nad Beogradom”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Debeljuca. Debeljuca said: Pun mesec nad Beogradom http://t.co/jCxM3nN […]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači