Prvi susret i merenje

U ponedeljak sam otišao u labaratoriju da izvadim krv. Rezultati će biti gotovi istog dana te sam zakazao za sutradan prvu posetu Doktorki.

Utorak, zakazano za 16:30, posle mog posla. Našao sam nekako mesto za parkiranje, pronašao lokaciju. Stan/ordinacija je u prizemlju, možda bi bilo bolje da je na nekom višem spratu da to bude dodatni trening. Ulazim, dočekuju me dve devojke, i odpočinju merenje. Počinjem program sa: 135,6 kilograma, 38,6% masti, Body Mass indexom od 44,3, obim grudi 127cm, struka 116, kuka 131, bedara 129, butina 67, kolena 44, lista 52 i nadlaktice 41. Erm, u redu, priznajem da tako detaljno merenje nisam očekivao, saznajem da me to čeka prilikom svakog nedeljnog pregleda. Moja visina i težina nisu u srazmeri i ovo je način da se to dovede u red. Ok ajde.

Objasnili su mi da će prilikom prvog i poslednjeg pregleda tu biti prisutna i “dodatna” doktorka, kardiolog. Odlazim kod nje, meri mi pritisak i popunjava neki upitnik, kako jedem, šta jedem, gleda rezultate krvi, negoduje nešto. Ok kapiram da nisam baš Dr Feelgood, ali valjda ne bih tu bio da jesam? Preživeh i to, konačno ulazim kod Doktorke.

Prvi susret je bio fantastičan i opuštajući, Doktorka objašnjava svoj program, kako eto sve brze dijete imaju problem kroz različite bumerang/jo-jo efekte, jer ni jedna ne leči poremećaj u ishrani. Shvatam da su stvari koje sam čitao o pomenutim poremećajima tema, pa se pravim pametan i kažem kako i koje sam od pomenutih simptoma prepoznao u sebi. Doktorka je zadovoljna mojom svesnošću situacije, te prelazimo na posao.

Objasnio sam kakav je raspored mojih obroka, Doktorka zapisuje i tačno određuje koji elementi se izbacuju, a one stvari koje zadržava, povećava im količinu do tog nivoa da nisam siguran da li se šali ili je ozbiljna. Na jedno od mojih podpitanja odgovor je veoma jednostavan: “Poenta je da ne budete gladni ni u jednom trenutku”. Počinje da mi se sviđa program.

Moj uobičajeni raspored:

 • 10:00 Roštilj (random) 200gr / 50gr kajmaka (ili kečapa/majoneza) / 100gr pomfrita / hleb (u formi kifle ili lepinje)
 • 10:30 Guarana (jer obično mi se prispava posle doručka)
 • 12-16h Različiti sokovi, u poslednje vreme Cedevita.
 • 16-18 Standardni kućni ručak
 • 18-24h Različiti sokovi, u poslednje vreme Cedevita.
 • ~22h Obično nešto od hrane, slatko ili kokice

Moj novi raspored by Doktorka

 • 10:00 belo meso 300gr (ili 400gr ribe) + 200gr povrća (ne sme krompir/pirinač/mahunarke)
 • 14:00 200gr voća (nisu dozvoljene banane)
 • 16-18 opet belo meso + povrće kao od prepodnevnog obroka + čorba od povrća
 • 20:00 voće 200gr
 • ~22h ukoliko mi je neophodno 50% mesa istog kao od doručka

Hm, deluje ok. Spominjem da nisam siguran kako ću preživeti bez Guarane, na to dobijam jednostavan i brz odgovor: “Od ove hrane vam se neće spavati!” Zahvaljujem se i odlazim.

Prvi dan je prošao. Ovo pišem u sredu uveče, što bih voleo da bude neki standard, da pišem po jedan izveštaj nedeljno, da objavljujem četvrtkom ujutru. Fantastičan koncept je da nisam primetio promenu u ishrani, jer sam jeo u konkretno vreme kada jedem i inače i jedem stvari koje bih možda jeo i inače, izbacio sam nekvalitetne stvari iz ishrane. Čuo sam se sa pomenutom osobom koja mi je preporučila odlazak kod Doktorke i njen raspored je bio potpuno drugačiji, shvatam da nije dovoljno samo da poznaješ šta treba a šta ne da se unosi od hrane, već da to bude po tvom unikatnom rasporedu kako nikada ne bi bio gladan. I nisam bio… deluje da funkcioniše.

Čitaj dalje: Prvi izazovi

Image © Sanja Gjenero


• Prethodni tekst: Počinje put kojim se ređe ide…

• Sledeći tekst: Prvi izazovi

12 komentara na “Prvi susret i merenje”

 1. Stevo 1 March 2010 at 00:19 #

  What’s wrong with the bananas? :)

  [Reply]

 2. Vukašin 1 March 2010 at 08:53 #

  Svaka cast na odlucnosti i samo napred :)
  Ja sam skoro sisao sa 103 na 94 ali sam se u zadnjih par nedelja opet pokvario zbog bataljavanja cigareta, sto smatram vise nego OK zrtvom. Od danas krecem ponovo sa dijetom i nastavljam sa treningom.

  Btw – imas tamo ‘mas’ gde treba ‘mass’, i ‘nebudete’ a treba ‘ne budete’. Sry, spelling/grammarnazi. :)

  @Stevo – banane su dosta kaloricne.

  [Reply]

 3. Debeljuca 1 March 2010 at 09:00 #

  Sređene greškice

  [Reply]

 4. Ratko 1 March 2010 at 16:55 #

  Sviđa mi se ideja, želim ti da istraješ u ovome! Quick hint: kao alternativu guarani možeš koristiti zeleni čaj sa malo (još bolje bez) meda. Ume da razbudi i poboljša koncentraciju, a usput povećava potrošnju kalorija u telu.

  [Reply]

 5. Cici 4 March 2010 at 20:00 #

  Doktorka, moje omiljeno bice. Meni je pomogla da se recim problema koji jedini sama nisam uspela da resim. Psiholoski momenat i Doktorka kao autoritet u mom procesu mrsavljenja igrali su presudnu ulogu.
  Drzim ti fige! :)

  [Reply]

 6. nina 28 August 2010 at 21:21 #

  Gde mogu da progu da procitam tvoj plan ishrane, koji ti pomaze da odrzis zeljenu kilazu ili da smrsas?

  [Reply]

 7. Debeljuca 29 August 2010 at 02:04 #

  Pa nikada ga nisam tacno naveo jer je svake nedelje blago razlicit i jer sam uvideo da je za svakoga sigurno razlicit i za mene i za ostale ljude koje poznajem, u sledecem tekstu cu verovatno postovati vise principe dijete nego sam raspored obroka i namirnice. Za to je potrebna malo strucnija pomoc nutricioniste.

  Ideja bloga je u tome da napisem svoja ISKUSTVA, a ne da uvodim ljude “pratite sta ja radim i radite isto da biste oslabili” jer je to isto kao i uopsteni horoskop za sve.

  [Reply]

 8. milka 15 September 2010 at 14:37 #

  dobra su ti iskustva.ja bih sa ovom tvojom ishranom dogurala do 150kg.sve je individualno i količina i sastav obroka.zato nema prepiske obroka a naročito gramaže

  [Reply]

 9. Владимир Малић 16 September 2010 at 03:42 #

  Можеш ли да опишеш (отприлике), кад се мере обими, шта метар-трака треба да обухвати? Највећу забуну ми уноси обим бедара. За струк претпостављам да метар иде преко пупка? За надлактице по средини бицепса или баш изнад самог лакта…

  [Reply]

 10. Debeljuca 20 September 2010 at 11:46 #

  Fora je vise da meris UVEK na istom mestu, sama tacka je manje vise relativna. Ali recimo ovako

  Grudi – Rasire se ruke i ceo obim grudi, nesto iznad visine bradavica
  Struk – U visini pupka
  Kuk – Linija “Ki” tacke
  Bedra – Najsira linija butina, skupiti noge prilikom merenja
  Butina – Na pola puta od kolena do bedra
  Koleno
  List
  Nadlaktica – sredina bicepsa u trenutku kada se ruke ispruze od tela, kao prilikom zagrevanja za fizicko

  Generalno to su sve najveci obimi na datom mestu, mozda bih mogao graficki da objasnim u nekom novom tekstu ako i ovo nije dovoljno.

  [Reply]

 11. Владимир Малић 21 September 2010 at 12:57 #

  Више него довољно, хвала.

  [Reply]

 12. Sanja 24 May 2015 at 16:40 #

  A ko je DOKTORKA? Da li je to jedna odredjena doktorka ili moze bilo koja? Kome se prvo obratiti? Ja trenutno zivim u Sloveniji pa me zato zanima. Hvala unapred

  [Reply]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači