Pripreme za promene

Danas je 15. decembar. Još samo 4 dana do početka dijetalno najtežeg meseca u našoj tradiciji. U nedelju je Sveti Nikola, i od tada počinje taj čuveni mesec koji se završava sa Svetim Jovanom, mesec dana kasnije i ko se nije pripremio, teško njemu. Takođe stižu određeni momenti kada treba obeležiti tačno godinu dana od pripremnih situacija koje su uticale na to da se posvetim promenama u svom životu. Sa ove distance, to deluje relativno lako, ali nije tako. Trudiću se da prenesem sve one elemente koji su me pokrenuli da promenim svoj život.

Beležnica

Postoji jedna beležnica koja se izdvaja od ostalih. To je Moleskine. Ovo nije plaćena reklama. Elem, ovaj notes ima svoju priču i stvarno je fantastičan. Ovih dana sam pričao sa prijateljem i rekao sam mu da sam ja često u svom životu imao trenutke, kada isplaniram nešto i odmah postavim spisak stvari koje su mi neophodne da bih to izvršio. Hoću da se bavim nekim sportom, ta i ta oprema je potrebna. Hoću da se bavim nekim hobijem, potrebno je to i to. Kada lažete sebe, ovo predstavlja često spisak stvari koje ako ih ne ostvarite, zapravo postaju izgovor zašto neke stvari niste uspeli u svom životu. Tako sam ja, čitajući neke tekstove, postavio sebi prošle godine da moram da imam dobru beležnicu. Nisam mogao da je pronađem u našim prodavnicama i već mi je bio dobar razlog zašto ne počinjem.

Onda smo otišli u Švajcarsku kod kumova odmah posle dočeka, i tamo sam pronašao u knjižarama pomenutu. Kupio sam nekoliko komada. U prvoj od njih sam napisao listu svojih želja, šta želim da promenim u svom životu. Jako bitna stvar. Kada stavite na papir onda se neke misli i planovi materijalizuju. Ne mogu da kažem da je bilo od presudnog značaja, ali je svakako uticalo na ceo moj proces.

Letos, dok sam pričao na Aktivnom letu na Adi, pre mene je pričala Dragana Petković koja je objasnila jednostavnu listu, koja joj je pomogla da time što je napisala šta sve voli u tome što puši i šta sve nevoli kod toga, zapravo ostavi pušenje. Stavivši na papir, uvidela je da je lista stvari koje joj se sviđaju kod pušenja mnogo manja od svega onoga što joj se ne sviđa, odnosno svega onoga što bi dobila ostavljanjem pušenja. Može se primeniti na sve, a naročito na program ishrane.

Ove nedelje ulazim u proces pravljenja nove beležnice, “no name”, za sebe. Pronašao sam nov koncept beleženja stvari koji sam probao na papiru, i stvarno funkcioniše mnogo bolje od bilo čega što sam do sada radio. Biće “uradi sam” varijanta, pa obično takve stvari radim u dva primerka, za slučaj da “zeznem nešto”. Javite ako ste zainteresovani, u komentarima, i ako oba primerka prežive proces pravljenja, poslaću jednom od vas taj drugi primerak. Ostalima ću objasniti u već nekom od sledećih tekstova kako sam opravio pomenutu beležnicu pa da možete i sami.

Obično ovih dana ćete krenuti da gledate poklone za bližnje. Kupite i sebi sledeće dve stvari.

 • Jednu lepu olovku (ja obožavam da pišem sa onim roler hemijskama, dok me sve ostalo smara na primer)
 • Jednu lepu beležnicu (izaberite odnos veličine i upotrebljivosti takav da može stalno da vam bude pri ruci)

I spremni ste za promene… nastavak sledi.

Nova organizacija sa hranom

Kada sam se prebacio na novi posao, ogroman problem je bio organizovati se sa hranom i nastaviti sa programom. Prvo je bio problem pronaći nešto što se lako sprema, a što nisam toliko jeo do sada, jer posle godinu dana skoro, malo mi je, uz svu virtuoznost u pripremi koju smo razvili moja draga i ja, postalo dosadno da jedem još i na poslu ono što sam jeo godinu dana. I nije me držalo dovoljno. Konačno smo uspeli. Doktorka mi je predložila i raspisala, razgovarajući o mojim problemima, da obarim određenju količinu povrća, kombinacija povrća, pečuraka i malo integralnog pirinča, i da kupim prosto tunjevinu u prodavnici i da mi to bude obrok. Količinu povrća bi spremili uveče, pola pojeli za večeru, a polovnu ostavili za sutradan što bih poneo na posao. Svratio sam do prodavnice, kupio dve nove kvalitetne posude za transport do posla, kupio povrće i zalihu tunjevina, i stvarno je uspelo.

Nisam mnogo skinuo prošle nedelje, svega 900gr, ali se polako vraćam u kolosek. Nova organizacija i ritual, doduše, stvarno pomažu. Za sledeću nedelju Doktorka je rekla “isto, samo kreni sada da polako smanjuješ porcije”. Moja draga je pitala sinoć – “za koliko da smanjim?” Rekao sam – “Pa doktorka je rekla polako, nemoj odmah”. Smanjiću, obećavam.

Reakcije zajednice

Prošle nedelje je na blog svratila Marija Blažić, koautor bloga / sajta Astma. Krenula je u čitanje celog bloga od početka po Veroljubovoj preporuci. Bilo mi je jako drago, jer neko vreme su malo izostali komentari na poslednje postove. Kao neko ko razume koliko komentari znače autoru, ona je posle svakog teksta davala svoj komentar. Uživao sam u čitanju komentara i poslao sam joj mail u kojem sam joj se zahvalio. Odgovorila mi je na još lepši način:

Blog ti je fantastičan, drago i je što sam konačno odvojila vreme da počnem da ga čitam. Na internom seminaru koji je držala Dragana, čula sam za tvoj blog od nje i Veroljuba. to je bilo pre mesec dana, ali nikako nisam našla vreme da ga pogledam. I oduševljena sam!

Samo lepe reči od mene:)

Koliko rada treba na blogu da bi pomogao ljudima sa istim ili sličnim problemom jako dobro znam. Meni astma.rs uzima oko 4 sata dnevno (prosek).

I sama se pomalo bavim nutricionizom, pametna za sve druge a meni se kile slažu.

Malo godine, malo kortikosteroidi a najviše moje nekultura u ishrani. U zadnje dve godine sam samo u plusu.

Kulminacija je bila uvođenje treće smene na polsu i tu sam izgubila svaki red.

Sinoć sam ostavila sav posao i počela pažljivo da čitam tvoj blog i evo već danas su usledile neke samostalne promene (bez lekara).Za početak doručak.

Čitam dalje i verujem u uspeh!

Prošle nedelje kada je stigao Hanin tekst, podelio sam ga sa svima, jer je bio tekst od nekoga ko stvarno čita ovaj blog redovno, mada je potpuno suprotan iskustvima tokom dijete i pravo je iskušenje za sve one koji su na programu. Eto, prošlu nedelju je obeležila ta dobra reakcija ljudi koji čitaju sve ovo ovde. Mrzim fraze, ali kada su u pitanju komentari, stvarno ima nečeg u onome “vas ništa ne košta, a meni puno znači”. Imajte to u vidu kada čitate tuđe blogove, ostavite komentar. To je kao što su nas učili u detinjstvu da je kulturno reći “do viđenja” kada izlazimo iz kuće…

Najveći motivator u 2010 godini

Nominovan sam za najvećeg motivatora na predavanjima sajta Trčanje za 2010. godinu, pa vas pozivam da skočite na njihov sajt i glasate za mene, za sada sam na četvrtom mestu. Nisam preterano lobirao za WebFest, ali se nadam da ću vas sada aktivirati. Ovo bi mi mnogo značilo, ako smatrate da sam vas aktivirao da razmišljate pozitivno o promenama u svom životu i nešto konkretno i uradite, eto male akcije za vas.

Update! – Naknadno mi pade na pamet kada sam pogledao stranicu, u ženskoj konkurenciji je i Ksenija Kruševac, inače deo društvanca koji redno čita i komentariše na ovom blogu, pa kad ste već tamo bacite i njoj jedan glas, obzirom da su glasovi odvojeni za mušku i žensku konkurenciju

Lista za ovu nedelju za vas:

18 komentara na “Pripreme za promene”

 1. Ninurina 15 December 2010 at 09:45 #

  Valjda ce na slavama biti milosrdni, pa ce biti i nekih alternativa za tebe. Ne daj se! ;)
  Inace vec duze vreme ne podesavas ticker sa kilazom, pa ne znam na cemu si sad? A 900g je super za nedelju dana, pogotovo sada kada vise ne treba tako puno da smrsas. Samo tako nastavi!

  [Reply]

 2. Dadica 15 December 2010 at 09:52 #

  Nije iz kulture, nego zato što znam šta autoru komentari znače :)

  Ovaj fazon sa beležnicom pokušah davno, ali nisam ostala dosledna. Evo obećavam da ću da uradim domaći koji si zadao i da kupim sebi jednu i počnem da pišem. Volela bih kada bi podelio sa nama taj novi koncept, verovatno bi nekima (mnogima?) dobrodošao.

  Prebrodićeš ovaj period slava, verujem.

  Odoh sad da počnem sa domaćim – glasanje ;)

  [Reply]

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Ivan Cosic, Debeljuca. Debeljuca said: » Pripreme za promene – Debeljuca – Blog o iskustvima tokom dijete http://t.co/KlY9p5x via @debeljucacom […]

 4. Svetlana 15 December 2010 at 11:22 #

  Иване,већ дуго времена читам твој блог,али никако да оставим коментар…Захваљујући теби и ја сам од 29.новембра на програму код докторке Бранке.Иначе у многим твојим текстовима сам се пронашла,баш као и у овом,што се бележнице тиче,па би било лепо да са нама поделиш тај,наѕваћу га,твој концепт.
  Лично мислим да је ово најбољи период за дијету,ко се сада одупре храни,тај је заиста јак,да не кажем,карактер.
  Што се мене и мог схватања мотивације тиче ти си победник,али ћу ипак гласати.
  Иѕвини за,можда, предугачак коментар.
  Занима ме да ли се та “твоја”бележница може наћи негде у Београду?
  И да,навијам и ВЕРУЈЕМ у тебе,сваки твој скинути грам мени даје снагу и наду.Знаш оно”када може Дебељуца,могу и ја”.Само напред!

  [Reply]

 5. Debeljuca 15 December 2010 at 11:36 #

  @nina podesiću ticker, samo da dođem na kilažu na koju sam ponosan. Da počinje konačno sa 8_,_

  @dadica – podeliću sigurno, u formi PDF-a koji svako može sebi da odštampa i poveže

  @svetlana – hvala puno na lepim rečima, drago mi je da je vas neki tekst pokreno na promene. Moleskine ne znam da ima da se kupi negde kod nas a ovaj koncept gotovo sigurno ne postoji, ali kao što rekoh Dadici, okačiću pdf koji svako može da odštampa i poveže sebi.

  …možda nije loše da odradim Debeljuca beležnicu za novu godinu? :D

  [Reply]

 6. Dragitza 15 December 2010 at 11:40 #

  Beležnice su fenomenalna stvar i meni su mnogo promenile život.

  Ja ih imam dve (još uvek tražim koncept da ih spojim u jednu). Jednu nosim stalno sa sobom i u nju pišem sve ideje koje mi padnu na pamet, listu svega što hoću da postignem u životu, razne utiske i razgovore koje ne želim da zaboravim. A druga je malo više lična i u njoj se nalaze sva moja razmišljanja koja nisam podelila ni sa kim.

  Mnogo je super osećaj kada posle nekog vremena prelistaš beležnicu i štikliraš sve stvari koje si ostavario.

  Sigurna sam da će ti nova beležnica pomoći da brže i efikasnije ostvaruješ svoje ciljeve.

  Isto kao ostali zainteresovana sam da čujem tvoj novi koncept beleženja stvari, možda mi pomogne da unapredim svoj koncept beleženja stvarčica.

  Isto sam sigurna da ćeš pregurati ovaj period slava i praznika :)

  [Reply]

 7. Ksenija 15 December 2010 at 11:59 #

  Hm, dobra ideja za beleznicu, bas mi tako nesto treba, doduse ne za dijetu ili postizanje nekog drugog cilja vec da prebrodim fazu i problem u kome se trenutno nalazim. Hvala na motivaciji :)

  [Reply]

 8. daki 15 December 2010 at 12:01 #

  Secas se mog moleskine-a od pre dve godine. Secas se i kako mi je cela pretprosla godina prosla sa tim, i sta se sve desilo… :) opasna stvar nema sta, ali ne sama po sebi vec opasna kao alat kad dodjes u fazu da zapravo zelis nesto da uradis.

  Omiljeni mi je onaj mali crni, levo na jednoj strani stoji nedelja sa danima jedan ispod drugog a desno stoji papir na linije za notes.

  Inace gledao sam u sloveniji njihovu kolekciju celu, imaju neverovatno dobro izdizajnirane zurnale za hranu, muziku itd… ludnica :(

  [Reply]

 9. Debeljuca 15 December 2010 at 12:05 #

  @Dragica – Kažem kačim obavezno, a i sada se ozbiljno razmišljam da možda napravim veću količinu

  @daki – pa tvoja priča me je i inspirisala da na taj način krenem u sve… Znam kako funkcioniše tvoj sistem. Mene malo smara sada već prevelika količina različitih u njihovoj ponudi jer se izgubiš. Hoćemo da napravimo ultimativnu?

  [Reply]

 10. Sanja 15 December 2010 at 13:08 #

  1. Tiker:
  mislim da bi bilo dobro da podesavas tiker sto cesce, i zbog sebe i zbog svih nas radoznalih :)

  2. Beleznica:
  naravno da je dobra ideja da zaradis neke pare na beleznici! Preslatka je! Uvezi tu njihovu pa preprodaj, racunaj bar par komada po lajku. Moj problem je sto sam se rasplinula na nekoliko blokcica i beleznica, i jedva cekam tvoj “tutorial za belezenje”. Pitanje: da li koristis daily ili weekly varijantu?

  3. Glasanje: done!

  Srecno za praznike! Po zalogaj od najprimamljivijih jela, i brdo salate, tako valjda sme?

  [Reply]

 11. daki 15 December 2010 at 13:38 #

  pa sjajno posto je to bila pretprosla godina, a sad ti mene inspirises jer sam se ja tokom prosle godine ugojio 20kg i nista nisam uradio novo :))))

  da, imaju mnogo, cak mozda previshe – ali verujem da su opasna masinerija i da su istrazili trziste, sumnjam da bilo sta ostavljaju slucaju, tako da sto posto ima razlog sto ih ima toliko. Naravno uvek moze bolje :)

  [Reply]

 12. Veroljub 15 December 2010 at 14:29 #

  Ivane, imam toliko stvari da ti ovde komentarišem, te ne znam odakle pre :)

  1. imam 3 moleskina :)

  2. Baš mi je drago da je Maja počela da čita tvoj blog. I Astam.rs je nekada bio moj blog o astmi i trčanju, da bi posle 2 godine postojanja, i nakon uključivanja Maje i doktorke pulmologa, kompletno promenio namenu – sada je to portal za sve ljude sa ovim problemom.

  Ko zna, možda i debeljuca, od bloga jednog dana postane enciklopedija za mršavljenje :) super niša, a ti ćeš vrlo brzo postati max zgodan frejer, pa će se to i desiti :))

  3. super za lobiranje za nagradu :)) vidimo se uskoro i live :)

  [Reply]

 13. Dragan Varagić 15 December 2010 at 14:46 #

  Bez obzira što se ne osećam da imam problem sa viškom kg (ranije sam čak bio premršav), stvarno volim da čitam tvoje tekstove jer u sebi imaju puno raznorodne motivacije, ako bih tako mogao da kažem.

  Sve češće se trudim da motivaciju koju negde “pokupim” (uključujući i tvoj blog) utrošim na nešto konkretno, da se ne bih pronašao u jednom momentu kao tzv. “motivational junky” – odnosno osoba koja samo traži motivaciju, zbog osećaja koji daje motivacija, ali ne i zbog toga da bi se nešto konkretno uradilo (promenilo) po pitanju uređenja svog života, posla, odnosa…

  [Reply]

 14. Debeljuca 15 December 2010 at 15:02 #

  @daki – ti i još dve osobe su mi glavni da ih pokrenem. Ali ima vremena, teško to ide.

  @veroljub – primetio sam about staranicu outdate-ovanu na astra.rs

  Zaboravih da kažem kad već idu ljudi da glasaju za mene da glasaju za Kseniju Kruševac u ženskoj konkurenciji, i ona je deo ove ovde zajednice.

  @dragan – jako mi je drago zbog toga. Ja bih voleo na tvom blogu da pročitam analizu toga da čitaoci često progutaju sadržaj i nastave dalje, ne ostave komentar, mada imaju šta da kažu.

  [Reply]

 15. Cyber Bosanka 15 December 2010 at 17:58 #

  A u biljeznicu treba i pisati?! Znala sam da u necem grijesim :D

  Salu na stranu, ja vec godinu nosam jednu takvu sa sobom i vjecito zaboravljam da u nju sarnem ono sto treba, a puna je nekih gluposti. Pa ako imas kakvu preporuku kako steci tu naviku da je popunjavam ovako kao Dragitza (bolje da ona napise), bila bih ti vrlo zahvalna :)

  [Reply]

 16. Tanja 16 December 2010 at 18:09 #

  Ihhhh, davno sam glasala za tebe i Kseniju kao najmotivatore:), vjerovatno prvi dan kad je trčanje.rs pokrenulo akciju. I tebe i nju poznajem samo preko vaših tekstova, koje jaaaaakkko volim da čitam a jos vise volim jednostavne, ljudske poruke koje šaljete svojim tekstovima!
  pozdrav

  [Reply]

 17. Sonja 16 December 2010 at 22:50 #

  evo posto sam odradila domaci i glasala, da ponosno ustanem i kazem da cele godine vucem A5 svesku sa sobom i ako pravis nesto da se razumemo: mora da bude na spiralu, i to siroku, da lepo stane olovka…i da bude na linije, sto cistije to bolje, uostalom sta ja da te ucim o dizajnu :)
  jos ako moze da ima one podebljane plasticne korice, jaooo onda je neunistiva…mada ako cemo na ekologiju onda moze i debeli karton da se ne namoci na prvu prosutu kafu ili caj!
  i slazem se sa inicijativom da skala mora da radi…ko dragstor – nema izgovora, ne mozemo mi ovde da pipamo u mraku :)
  p.s. na moj to do list za 2011. moram upisati vidjanje sa tebe tom :) mah, mah

  [Reply]

 18. Tamara 17 December 2010 at 13:10 #

  GLASALA!!!
  Sad si na 2. mestu :)
  Ivan Ćosić (23%, 37 glasa)

  POZDRAV kao i uvek VELIKI

  [Reply]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači