Plan za preživljavanje slavskog meseca

Danas je Sveti Nikola. Srećna slava svima koji slave. Igrom slučaja moja draga i ja smo u onom minornom procentu ljudi koji nisu otišli na slavu. Idemo sutra kod jedne prijateljice, a kod rodbine i prijatelja u Vršcu se ipak nismo uputili, imam nekih problema sa autom, loše je vreme i nedelja je, a teško bi bilo vratiti se kući i na vreme i u upotrebljivom stanju za radnu nedelju posle obilaska nekoliko mesta. Ipak iskoristio sam današnji dan da osmislim strategiju preživljavanja ovog meseca. Mesec će naravno biti završen slavom kod mojih, inače trenutkom kada nisam posle obroka uspeo da zakopčam trijumfalne farmerke. Evo šta sam zacrtao sam sebi:

“pozajmljeno” sa http://foto.urosevic.net/

Jedi normalno pred “događaj”

Često sam napravio ovu grešku, lepo kažu da se budala uči na svojim, a pametan na tuđim pa budite pametni. Greška se sastoji u tome da kada znam da ću doći na neko mesto gde ću imati prilike da jedem “više” nego uobičajeno, u fazonu kao rešim da “zamenim”, da jedem manje pred sam događaj pa ću onda jesti manje tamo. Ovo ne funkcioniše. Svaki put kada sam otišao negde, obično sam bio toliko izgladneo da bih pojeo masnu krpu, a ne nešto lepo i ukusno. Time sam pravio duplu grešku. Em sam se izgladnjivao, pa je telo jedva čekalo da dopuni zalihe, em sam bio toliko gladan da bih obično jeo i više nego što treba. Ovaj sistem bi mogao da funkcioniše kada bi u pitanju bio ručak, pa onda da ne večeraš posle obilnijeg ručka, ali u slučaju večere nikako ne “radi”.

Gledaj ono što jedeš

Ili “razmišljaj o onome što jedeš”. Često jedemo u razgovoru, ispred TV-a ili kompjutera, da i ne gledamo ono što jedemo. Jako velika greška jer nismo svesni šta smo pojeli i nemamo taj neki vizuelni ugođaj, a ni svest koliko smo i šta pojeli. Kako bih ovo promenio moraću da pomalo ignorišem ljude koji su oko mene i da ne jedem ništa što nisam odvojio sam za sebe.

Izaberi ono što stvarno želiš da pojedeš

Neću se truditi da se držim dijetalnog plana ko pijan plota. Iskreno to me uvek postavi u situaciju da se osećam kao bolesnik na oporavku i bude mi neprijatno. Izabraću ono što mi se sviđa sa iznimkom poslednje stavke, ali se neću sada glupirati kao “nema toga i toga znači neću ništa” i onda se svi sjate oko tebe i još se osećaju glupo zbog tebe.

Izaberi onoliko koliko planiraš da pojedeš

Najbitnija stavka, naučio od Doktorke, moram da izaberem tačno onoliko koliko planiram da pojedem, ne malo po malo, pa da preteram ili da izgubim kontrolu koliko sam pojeo, već da tačno isplaniram koliko planiram da pojedem da bih bio sit. Ni više ni manje.

Vodena pauza pre jela

Najbolja stvar je pre jela popiti čašu vode, i mada mnogi ne preporučuju piti vodu uz jelo, dobro je i to. Prva čaša smanjuje zapreminu želudca, dok druga ipak potpomaže brže varenje. Ovu drugu retko ko preporučuje i znam da neko može osuti paljbu po meni, ali eto, moj trenutni izbor.

Zapitaj se da li si stvarno gladan

Ovo sam pronašao na mnogo mesta. Izvadiš sve ispred sebe, ali “odmoriš” malo pre nego što stvarno počneš da jedeš. Sigurno postoji još jedna tema, vic ili doživljaj koji možeš da podeliš sa prijateljima pre nego što počneš da jedeš. Nisi u frci, hrana je ispred tebe, ali i ne počinješ odmah. Što pre počneš brže ćeš da završiš, tako da nije loše da sam početak odložim za malo kasnije.

Od alkohola samo vino

Nikada nisam pravio kombinacije pića, ali sam često voleo da neko piće “gasim” kolom ili nekim drugim sokom, a znam da često žene vole kombinaciju đus vodke i slično. Ipak uz večeru moj izbor će biti vino, kada bih baš morao da pijem alkohol onda bih pio čist, a ukoliko je potrebno “gašenje” onda u kombinaciji isključivo sa običnom ili kiselom vodom.

Izbeći hleb i slatkiše

Ovo je jedina stvar koju ću stvarno izbeći u svakom scenariju. Hleb uz jelo, jednostavno je prerizično za mene u ovom trenutku, a i slatkiši. Da ne ulazim u nutricionizam, ima mnogo razloga zašto, ne treba ih objašnjavati.

Sledi katolički Božić, pa prvi rođendan kod sina jednog od mojih najboljih prijatelja, nova godina, naš Božić, srpska nova i na vrhuncu Sveti Jovan. Iskreno se nadam da će plan upaliti.

 • Pogledajte Doktorkine tekstove: “Post i posna ishrana” i “Dijeta i slave
 • Glasajte za mene ako već niste na sajtu Trčanje
 • Ostavite komentar kako se vi pripremate za slave i kako ste “preživeli” ovu prvu u nizu.


• Prethodni tekst: Loša strana dijete

• Sledeći tekst: Finalno ogoljavanje

6 komentara na “Plan za preživljavanje slavskog meseca”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Zoran Torbica. Zoran Torbica said: RT @debeljucacom: [blogpost] Plan za preživljavanje slavskog meseca | http://t.co/KYQnNj0 | #debeljucacom […]

 2. Marija 21 December 2010 at 23:59 #

  Prva u nizu slava je bila moja, Sveti Nikola (hvala na čestitkama)
  Napravila sam divan ručak u koji sam se odlično uklopila sa novim režimom ishrane. Prvo sam odmah ujutru doručkovala, a za ručak po savetu dr. Branke, izabrala sve što sam želela da pojedem odmah u tanjir (parče pečenog ćurećeg belog meso,parče telećeg pečenog mesa, povrće i kiseli kupus kao salatu. Uz to sam uzela i mali komadić pogače (koju sam sama umesila). Pre toga sam uzela malo čorbice. Glavno jelo sam jela polako sa uživanjem.
  Posle ručka sam iznela sitne kolače, nisam ih tada jela (čak nisam ni probala dok sam ih pravila). Par sati kasnije sam pojela jedan kolačić i to onako kako savetuje nutricionosta dr. Branka da se pojede kocka čokolade.
  Od pića sam sa jednom čašicom rakije nazdravljala ceo dan i celo veče, a uz to obilno pila običnu vodu.
  Uveče sam izabrala parče ćurećeg belog i kiseli kupus kao salatu.
  Tako ću da se ponašam i u gostima, od onoga što mi se jede (a gledati da se uklapa u moju ishranu) izabrati u jedan tanjir i uživati u tome. Nikoga neću zamarati time kako se i zašto ja sada hranim, u masi ponuđenog naćiću nešto što mi odgovara. Hleb preskočiti, kolače isto tako.Možda uzeti jedan kolačić. Torte nikada nisam ni jela.
  Ako budem raspolžena popiti čašu vina, ali pretežno ću piti vodu. Coca-cole, Fante i takva pića nisam pila ni do sada.

  [Reply]

 3. Marija 22 December 2010 at 00:05 #

  Još jedan savet za one koji nemaju u kući nekoga ko će pojesti sve te divne zabranjene stvari koje ste spremili-spakuje sve to i podelite po komšiluku ili gostima kad pođu kući.
  Ako nije u vašem frižideru nećete pasti u iskušenje “da pojedem, šteta da se baci”

  [Reply]

 4. Natasha 23 December 2010 at 14:02 #

  prezivela tako sto sam jela mnooooogo vise salate nego ostalog i preskocila opake sitne kolace… jos ako usput razgovaras ko sav pristojan svet, prodje onih 20′ pa si skoro sit.

  [Reply]

 5. domacirecepti.net 18 November 2012 at 18:36 #

  Eto baš ja slavim Svetog Nikolu hehe
  Retko mi se dešava da vodim svesno računa o onome što jedem, pošto se jako teško gojim, ali vidom jako mnogo računa o tome šta pijem. Alkohol nikako.

  [Reply]

 6. brzi kolaci 19 March 2013 at 05:31 #

  Ma bitno je da se uziva u zivotu.
  Ne ovo ne ono,a kad dodjes bogu na ispovest:
  Gde si bio – Nigde
  Sta si radio – Nista
  Volim da jedem. Kraj.

  [Reply]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači