Prave stvari

U subotu sam poslao većini svojih prijatelja i poznanika čestitku. Hteo sam da to uradim u četvrtak da bi stranci dobili poslednjeg radnog dana, ali nisam uspeo da stignem na vreme, nije bitno. Dok sam slao često sam razmišljao o temi koju sam razglabao sa prijateljem davno, kako i nije bitno kako neko primi neki poklon, već deo tog poklona poklanjamo i sebi, jer uživamo u tom posebnom entuzijazmu dok sam poklon spremamo. Neki od vas su već dobili moju malu spam kampanju, što putem maila, što putem Facebook-a ili Twittera, ali svima vama sa kojima još uvek nisam uspostavio direktan kontakt želim sve to isto.

Čestitka

“It is more important to do the right things, then to do things right”
– Peter Drucker

Slobodan prevod: Bitnije je raditi prave stvari nego raditi stvari ispravno.

Zastanimo na trenutak i prisetimo se trenutaka kada smo bili deca i kada nas “šta ako?“ nije sputavalo, kada smo radili stvari srcem, a ne zdravorazumski… Neka 2011. bude godina u kojoj ćemo uraditi neke stvari koje možda neće naići na odobravanje, ali kada ih se setimo jednog dana, vratiće nam osmeh na lice, a srce ce nam biti ispunjeno.

To sam poželeo svima. To je ono što me stalno sputava. To stalno “Šta ako?”. Navikli smo da budemo oprezni. I onda kada ne moramo. Taj neki oprez nas sprečava da radimo stvari onako kako smo zamislili. Roditeljska figura i stalno traženje dozvole da uradimo nešto što naše srce želi da uradi, ono što nam se čini kao dobra ideja, često nas sputaju u možda nečemu što bi stvarno promenilo svet.

Godina se bliži kraju. Od samog početka godine ušao sam u ovaj program da bih pomogao sebi. Pronašao Doktorku, krenuo na program. Dobio ideju da bih stvarno mogao svoja iskustva da podelim sa svima i da pomognem i drugima. Krenuo srcem. Da sam razmišljao da će tu biti previše intimnih informacija, previše problema, šta ako ne uspem u programu, šta ako odustanem, šta ako dijeta ne funkcioniše.

Đavolji advokati

Ideja Đavoljeg advokata je nastala još u katoličkoj crkvi u procesu Kanonizacije – odobravanja da se neko proglasi da je svetac. Ideja je da se jedan od postojećih članova kongregacije proglasi Đavoljim advokatom, koji bi zauzeo potpuno sumnjičav stav po pitanju života osobe u pitanju i postavljao pitanja radi argumentacije. Ceo koncept je nastavljen i van crkve. Dobro je u svemu što radiš imati osobu koja može objektivno da proceni slabosti neke ideje ili plana. Kao u svemu i u ovome smo preterali. Kod nas su svi postalji đavolji advokati. Svi će ti postaviti milion pitanja koja će te samo udaljiti od ideje koja ti je pre samo par minuta, sati ili dana delovala fantastično.

Sam svoj advokat

Nije loše imati nekoga ko može profesionalno da analizira neke stvari koje ti možda nisi uvideo. Često će ti takvi ljudi oduzeti deo inicijalne energije koju si imao i koju si ubrizgao u ideju. Pre nego je podeliš sa nekim, ipak se upitaj “Šta je najgore što može da se desi, ako ideja ne uspe?

 • Da li ćeš povrediti nekoga?
 • Da li ćeš izgubiti dragoceno vreme?
 • Da li ćeš izgubiti vreme, ali nije bitno jer ionako ga ne bi utrošio na nešto korisno?
 • Da li ćeš izgubiti novac?
 • Da li ćeš ugroziti svoj položaj?
 • Da li ćeš biti na istom kao što si i sada?

Često je odgovor na pitanje o najgorem ishodu zapravo deo ovog poslednjeg pitanja. Ima tu verovatno još potencijalnih pitanja, ali najčešće je odgovor “biće isto kao i sada”. Primer:

Pitanje đavoljem advokatu: Da li da prikupim stare stvari i da ih prodam na Internet aukciji (to je sad popularno)?

Odgovor: Ma ko će to tvoje želeti da kupi?

Uobičajena reakcija: Odustaješ od kupovine

Scenario 2:

Pitanje: Da li da prikupim stare stvari i da ih prodam na Internet aukciji (to je sad popularno)?

Pitanje samom sebi: Šta je najgore što može da se desi?

Odgovor: Ostaješ na istom – nisi prodao nešto što ti stoji kod kuće, izgubio si malo vremena.

Prvo upitajte sebe upravo to – šta je to najgore što može da se desi i ako su konsekvence izuzetno velike, probajte da pronađete nekoga ko bi vam dobrom analizom pomogao u realizaciji vaše ideje ili poduhvata. Ako ono što može da se desi nije toliko strašno, samo napred, setite se vremena kada ste bili deca.

Bonus primer: Šta je najgore što može da vam se desi ako vam dijeta ne uspe? Da i dalje budete gojazni, zar ne? Pa zar to već niste?

Stižu praznici, ne znam šta da obećam oko frekvencije objavljivanja tekstova za predstojeći period, ali ću se truditi da već nešto napišem tu i tamo.

Želim vam da u 2011. uradite mnogo stvari na koje ćete biti ponosni. Na kraju 2010. ja sam ponosan što sam slušao svoje srce i zauzvrat dobio vas!

Image © iStockPhoto


• Prethodni tekst: Pun mesec nad Beogradom

• Sledeći tekst: Ja sam srećan – poslednji tekst

6 komentara na “Prave stvari”

 1. Sandra Zmua 27 December 2010 at 10:36 #

  ti si divan čovek, eto, toliko samo :)

  [Reply]

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Mirjana Djuricic, jasmanac and Ivan Cosic. Ivan Cosic said: [Novi blogpost] Prave stvari http://t.co/GGlU4X2 via @debeljucacom […]

 3. Pedya 27 December 2010 at 17:27 #

  Pre izvesnog vremena sam naišao na jedno slično razmišljanje. I svidelo mi se. :) Toliko, da sam ga zabeležio: “Before you ask, you definitely have a no. If you don’t ask, the result is the same as if you get a no. If you get a no, you’re no worse off than before you asked.” ;)

  [Reply]

 4. Nana 28 December 2010 at 11:02 #

  Želim tebi i tvojoj familiji sve nabolje u 2011. godini !!!!!
  Mislim da i mene čeka pomalo sličan put tvojem od početka godine :). Nadam se dobrim rezultatima!!!

  [Reply]

 5. Debeljuca 28 December 2010 at 13:45 #

  @sandra @nana hvala devojke

  @nana – srecno

  @pedya da da, bolje traži oprost nego dozvolu

  [Reply]

 6. Nora 14 December 2012 at 12:02 #

  NIsam bas razumela sta je pisac hteo da kaze, u svsvakom slucaju potrudio se. Osim poruke da od svoje ideje ne odustajemo po ustaljenoj proceduri vec da idemo u pravcu koji smo zamislili…Sta je bilo dalje? Dijeta? U svakom slucaju hvala, samo sam na lepom naslovu potrosila amlo vremena.
  Srdacno, Nora

  [Reply]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači