Loša strana dijete

Često me pitaju da li postoje loše strane dijete. Teško je to reći. Kada prosto na jednu stranu staviš sve što je dobro; gubitak kilograma, bolji izgled, veće zadovoljstvo sobom, više energije za razne stvari i slično, onda malo šta ostane sa druge strane i lako je ignorisati, shvatiš da si se pripremio za taj režim, program, promenu. Ipak, postoji jedna stvar koja mi jako, jako smeta, a nisam je očekivao.

Mnogo mi je bre hladno

Dok sam imao problema sa viškom kilograma, uvek sam se znojio, uvek mi je u zatvorenim prostorima bilo toplo. U prodavnice sam mrzeo da odlazim jer svako probanje nove garderobe bi učinilo da posle par minuta u zatvorenom prostoru budem obliven znojem. Toga više nema. Moja draga je obožavala da u ovakvim danima kao što su poslednjih par, da se približi meni u krevetu, da se greje i slično.

Koliko puta sam mogao da izađem “na hladno” samo u kratkim rukavima i da se osećam super, Boga pitaj. Koliko sam puta video sebi slične debeljuce koji su u letnjim danima sa peškirom, tamo i vamo uvek odlazili. I dok je leto bilo skroz u redu, i mada sam to primećivao nisam se nešto oduševio time što sam stvarno bolje prošao, nije mi smetala vrućina i sparina, nisam se toliko znojio i imao uobičajenih problema, toliko mi sada sećanje na lepa vremena kada mi je bilo toplo malo fali.

Dakle ako se iole ozbiljnije pripremate za dijetu, za sledeću jesen spremite šoping listu sa sledećim stavkama:

 • Kapa (da pokrije uši, obavezno)
 • Rukavice (neke sa kojima još uvek možete sve da uradite a da su tople)
 • Višeslojna garderoba (ne mogu više majica, duks i jakna da budu dovoljni)

Eto meni novog zadatka, da nabavim prve dve stavke u toku vikenda, a vama materijal za razmišljanje.

Filmovi i sneg

Svaki sneg me podseti, a znate da uvek imam čudne asocijacije, na dva filma. Prvi film koji ima veze sa snegom su Spilbergovi “Gremlini” iz ’84. godine. Ovog filma se uvek setim kada počne da pada sneg, od otkopavanja sopstvenog auta od snega, problema sa paljenjem automobila (vw bube), ja vozim auto koji je ’91. godište i znam šta znače problemi sa paljenjem u zimskim vremenima, do trenutaka kada sve stvari jednostavno prestanu da funkcionišu. Za to su zaslužni u filmu gremlini, ali u zemlji kao što je naša kao da su gremlini uvek tu.

Drugo, film je jako lep, i zaplet je krajnje jednostavan, mladić dobija kućnog ljubimca kod čijeg čuvanja mora da se pridržava tri pravila:

 • Da ga ne izlaže svetlosti (to ga ubija)
 • Da ga ne pokvasi (to dovede do umnožavanja)
 • Da ga ne hrani posle 12 (to dovodi do mutacije u zla bića)

Volim da neke stvari iz ove perspektive gledam iz drugog ugla i ne mogu se odupreti činjenici da nam sublimalno film govori da ne jedemo posle 12 noću jer će to od nas učiniti da mutiramo i da ćemo postati zla bića. A, niste o tome razmišljali?

Život je divan je drugi film na koji me sneg uvek podseti. Ovaj film je snimljen 1946. godine i stvarno ne znam šta je to učinilo da jednog dana pogledam crno beli film, valjda nije bilo ničeg boljeg na TVu, ali mi je vreme uloženo u gledanje tog filma stvarno donelo jako mnogo pozitivne inspiracije u životu. Film sam u međuvremenu i našao i zadržao za svoju kolekciju pa i odgledao par puta.

Dešava se u malom gradu, gde uticajan čovek koji je mnogo toga učinio u životu, skrhan svakodnevnim problemima i naročito dugovima, pred Novu godinu, prosto poželi da se nikada nije ni rodio. Pišem ovo i blago sam se naježio, ne znam da li je zbog hladnoće ili zbog toga što osećam o tom filmu. Da se vratimo na priču, Anđeo mu ispunjava želju i on se vraća u grad sa periferije, i niko ga ne zna u gradu. Onda uviđa kroz razne situacije, jednu po jednu, koliko je zapravo njegov život učinio da nečiji tuđi životi budu drugačiji. Kroz male stvari.

Čovek kod kojeg je radio kao dečak je prosjak, jer je on, na primer uvideo da je ovaj želeo da pošalje pogrešne lekove jednom detetu, to dete nije umrlo zahvaljujući tome, a čovekov život nije uništen. Pošto on nije živeo nisu izgrađeni ni jeftini stanovi, pa su mnogi sada beskućnici, i mnogo, mnogo drugačijih primera. Da ne ulazim u detalje, ovo je jedan od filmova koje stvarno morate odgledati.

Ono što je bitno, a što film donosi jeste pitanje: Koliko bi drugi životi bili drugačiji da nije bilo nas? Koliko smo malim stvarima učinili da nečiji životi budu drugačiji i bolji. Dolaze praznici kada je pravo vreme da se upitamo baš to.

Onima koji slave u nedelju želim srećnu slavu, onima koji samo idu u goste želim da se pripaze. Time sam obuhvatio valjda 99% stanovništva. Čitamo se u ponedeljak. Uživajte u snegu, toplini i inspiraciji, pogledajte pomenute filmove, bacite poneki komentar kada uhvatite vremena i pozovite prijatelje da čitaju debeljucu.


• Prethodni tekst: Pripreme za promene

• Sledeći tekst: Plan za preživljavanje slavskog meseca

16 komentara na “Loša strana dijete”

 1. Ksenija 17 December 2010 at 09:36 #

  Debeljuco, sada si zvanično žena! Smrzavanje i hladne nožice su sastavni deo ženskog postojanja, sa viškom kilograma ili ne :)
  Kad počneš da nosiš dva para čarapa malo li se temperatura približi nuli, stvar će biti zvanična. ;)

  [Reply]

 2. Debeljuca 17 December 2010 at 09:53 #

  Šta ti je život… Muškarac bude iskren i kaže kako se oseća i odmah bude prozvan da je postao žena… i onda se pitate što muškarci stalno glume da su mačo… :D

  [Reply]

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Zoran Torbica and Ivan Cosic, Debeljuca. Debeljuca said: [Novi blogpost] Losa strana dijete | http://t.co/1PA0ciM […]

 4. Vanda 17 December 2010 at 10:51 #

  Ha,ha,ha.
  A ja mislila da da je samo meni hladno. Ja sam u prethodnih 6 meseci izgubila 50 kg doduse uz malo promenjenu ishranu i neverovatno puno fizicke aktivnosti ( pocinjem da razmisljam dal da upisem DIF ili da idem na olimpijadu :) u kakvoj sam kondiciji). Dok bejah debela nije mi bilo hladno (ni carape nisam nosila ispod pantalona doduse ne sto je to bio moj izbor vec nije bilo dovoljno velikih da moj zadnji trap stane u njih) a sad kako god da se obucem kako izadjem napolje tako hocu da umrem od hladnoce. Nema tapacirunga i moram priznati da mi pomalo nedostaje doduse samo u ovoj situaciji…

  [Reply]

 5. Marija 17 December 2010 at 21:04 #

  Za “smrze” ima rešenja, kapa, pal, rukavice, tople čarape, slojevita garderoba. E kad bi se kile tako lako skidale kao što je lako toplo se obući kad je hladno…
  O Gremlinima i jedenju polse ponoći sam i ja često razmišljala
  A Ksenija malo pretera, u kategoriju žena možeš dospeti tek kad budeš spavao u čarapama:)

  [Reply]

 6. Ksenija 17 December 2010 at 22:19 #

  ksenija se izvinjava, jeste, spavanje u čarapama je sine qua non :)

  [Reply]

 7. Debeljuca 17 December 2010 at 23:28 #

  Svečano se obavezujem da nikada neću spavati u čarapama! Eto obećao sam.

  Hvala svima na komentarima divni ste. Bacite još koji kad ste već tu.

  [Reply]

 8. drveni advokat 19 December 2010 at 14:59 #

  Potpuno te razumem što se tiče debelih i ‘nikad mi nije hladno’. Još da smršam, pa da razumem i drugi deo :)

  [Reply]

 9. Soulstormer 19 December 2010 at 15:02 #

  Eto i ideje za nedeljno popodne… Gremlini… A “Život je divan” ću uzeti od tebe, ako ga ne iskopam na netu… :)
  Naravno posle ručka i trčanja, a pre slavske večere, koja je na svu sreću posna… :D
  Hvala na preporuci.

  [Reply]

 10. Ksenija 19 December 2010 at 20:25 #

  uh, slavska večera…
  vratila sam se da vidim da li si možda okačio ovde neke strategije za preživljavanje.
  ali nisi… :)
  nema veze. uvek mi ostaju kilometri :)

  [Reply]

 11. Marija 19 December 2010 at 21:49 #

  Upravo odgledala “Život je divan” (skinula sa neta). Hvala na preporuci :)
  A što se tiče smrzavanja, jel to znači da mogu da smatram da sam ne-debela, obzirom da mi je uvek hladno? ;)

  [Reply]

 12. Debeljuca 19 December 2010 at 22:07 #

  @Ksenija – upravo dovršavam tekst za sutra sa svojim planom za slave

  @Marija – nemojmo gledati crno belo, ali generalno da, ako ti je hladno ili nisi debela ili imas debele probleme sa cirkulacijom :D

  [Reply]

 13. Marija 20 December 2010 at 10:45 #

  Dobro objašnjenje ;)

  [Reply]

 14. Eva 28 December 2010 at 13:37 #

  Dodatak:
  I meni je uvek bilo toplo, ljeti sam se znojila ko k**** u ckrvi, kao sto bi rekli kuci. Naravno baka bi mi bila zadovoljna samnom i dan danas: “Sine ako ces biti bolesna, onda ces da oslabis, pa zbog toga bolje da imas uvek ekstra.”
  Ali ja sam se preselila u Englesku i sada mi je non-stop hladno, smrzavam se i ljeti.
  Cini mi se da ovde dijeta ne bi imala ni ovu losu stranu.

  [Reply]

 15. Debeljuca 28 December 2010 at 13:45 #

  @eva bake su čuveni zaštitnici stava da je bolje da budeš uhranjen… zato ih i volimo :D

  [Reply]

 16. Eva 28 December 2010 at 13:53 #

  Slazem se, jedino sto nisam trebala da budem uvek tako dobra devojcica. :)

  Mnogo mi je drago da sam pronasla ovaj blog!!!
  I sretno i dalje…

  [Reply]


Tvoj komentar? Tebe ništa ne košta a meni puno znači