O debeljuci

Debeljuca je sajt, tačnije blog, koji govori o iskustvima čoveka koji je rešio da promeni svoj život i unapredi svoje zdravlje menjajući sistem ishrane.

Ideja je jednostavna. U neku ruku dobro je imati dnevnik za ovakve poduhvate, a sa druge strane, iskustva u ovom poduhvatu mogu pomoći drugim ljudima da promene svoj život na isti način.

O autoru

Ivan Ćosić je rođen u Vršcu, u godini kada je umro Tito. Njegovo rođenje je dočekano u strahu roditelja da će se Jugoslavija raspasti ili da će ih neko tada napasti. Uvek je umeo sa rečima, čak je jedna od prvih reči koju je smislio od nule bila – Bindulanija, kojoj niko do sada nije shvatio značenje. Ni on sam. Živeći u Vojvodini, u porodici gde se ženski deo uvek takmičio da kuva bolje od prethodne generacije, baba od prababe, majka od babe i tako u nedogled, kao bogato hranljivom maratonu salaške kuhinje, imao je sve predispozicije da se podgoji, da se vidi da je iz dobre kuće. U mladosti se intenzivno bavio sportovima, svašta je probao, ali su ga fudbal i aikido najviše zaokupirali. Zato je, kada je prestao sa bavljenjem ovim sportovima, težina nadvladala.

Kreativan i preduzimljiv, sa 16 godina transformisao je školski list u potpuno samoodrživ omladinski magazin, što ga je dovelo do toga da počne da radi u gradskom nedeljniku kao dizajner, prelamač i kasnije tehnički urednik. Uvek je želeo da menja stvari, čak i kada to nije bilo potrebno. Tako je postao deo kreativnih organizacija, političkih pokreta, uvek u centru zbivanja. Napravio je prvu web prezentaciju Vršca, učestovao u širenju Otpora van Beograda, vodio je veliki broj motivacionih, kreativnih i IT radionica, radio u jednom od prvih sektora za web dizajn u marketing agencijama, predavao u Petnici, radio kao kreativni direktor ili dizajner za klijente kao što su Microsoft, IBM, SAP, Electronic Arts, Disney, Asus, Dell, Western Digital i mnoge druge manje, strane i domaće. Jedan je od pokretača i administratora DizajnZone, najveće dizajn zajednice na Internetu na ovim prostorima. Pobedio je u kvizu Najslabija karika. Kreirao je i vodio jedan od 1000 najboljih World of Warcraft guildova na svetu, sa preko 400 ljudi, kao glavni strateg i organizator.

Kada se nemirna priroda prizemila u dvanaesto-časovno sedenje za računarom, njegova ljubav prema hrani se okrenula protiv njega i uplovio je u vode gojaznosti i prokrastinacije. Posle dve godine odlaganja, konačno rešava da se prihvati programa zdrave ishrane, pod stručnim nadzorom doktora, nutricioniste i psihologa. Posle prvih mesec dana i vidljivih rezultata, počinje da piše blog pod nazivom Debeljuca, gde sva svoja znanja o kreativnom pisanju, upravljanju Internet sadržajem, online marketingu, motivaciji i inspiraciji, primenjuje u praksi. Blog postaje veoma popularan, a redovni tekstovi bivaju čitani sa zadovoljstvom od strane brojne i šarikolike publike. Fokus stavlja na subjektivna iskustva tokom dijete i pokretanju akcije u čitaocu, i izbegava puko pričanje o tome kako i šta treba jesti.

Blog danas ima preko 1000 fanova na Facebook stranici, preko 12000 poseta mesečno i jedan je od blogova koji su prema mišljenjima najeminentnijih domaćih blogera obeležio Internet scenu u 2010 godini.

Govorio je na letnjem programu Aktivno leto na Adi u organizaciji sajta Trčanje.rs

Oktobar: Ivan je na ovogodišnjem BlogOpen-u pričao o tome kako je svojim motivacionim tekstovima angažovao i pokrenuo akciju kod čitalaca, kako ih je naučio da stalno učine nešto posle čitanja teksta, da je svako lično iskustvo samo po sebi “niša” i kako je pronašao osećaj za te male segmente koje ljudi žele da čitaju. Kompletnu prezentaciju možete pogledati na stranici prve domaće Internet televizije.

U najavi je i zbirka odabranih tekstova sa bloga sa komentarima posle vremenske distance, u vidu knjige “Debeljuca – Sve je u glavi“.

Novembar: Na biZbuZZ konferenciji u Nišu, krajem oktobra, Ivan je učestovao na panelu o kombinaciji zdravog života i radu za računarom.

Novembar: Blog Debeljuca je jedan od tri bloga koja su ušla u finale ovogodišnjeg WebFest-a u kategoriji “blog”.

Decembar: Ivan je proglašen za Inspiratora godine u izboru sajta Trčanje.rs

Na adresi www.twitter.com/ivancosic, gde Ivan redovno boravi i komunicira sa blogerima, saborcima i čitaocima, možete pronaći sve kontakt informacije.

Jedan komentar na “O debeljuci”

  1. […] Burek. Za vizualni identitet brine se pak Ivan Ćosić, poznat ne samo kao dizajner, već i kao health […]